Misschien heb je van je vriendje of vriendinnetje, je buurjongen of -meisje, neefje of nichtje wel eens gehoord dat ze op kamp gaan. Een hele week logeer je dan in een kamp. Dat is een gezellig gebouw waarin je met zo’n dertig andere kinderen een fijne week zult beleven. Misschien lijkt het je wel leuk, maar weet je niet wat er allemaal gebeurt op zo’n kamp. Is het er saai, is de leiding streng, doe je veel spelletjes of moet je vroeg naar bed? Hieronder proberen we op de meeste vragen een antwoord te geven.
Met een bus vertrekken we uit Krimpen, richting kamp. We slapen in een kamphuis. Eenmaal in het kamp aangekomen, gaan we dat verkennen en onze spullen, zoals luchtbed en slaapzak neer leggen. Vooral het oppompen van je luchtbed kost nogal wat tijd, maar als je wil, kan de leiding je daarbij helpen. Als iedereen zijn of haar plekje heeft gevonden, gaan we in een kring zitten en worden er enkele regels uitgelegd. Deze moeten er ook op kamp zijn om het elkaar gemakkelijk en naar de zin te maken. Dan wordt verteld in welk groepje je zit en welk staflid jouw leiding is. Een groepje bestaat uit zes of zeven kinderen. Deze indeling geldt voor de hele week. Je mag natuurlijk wel aan tafel zitten naast wie je wil en slapen naast je vriendje of vriendinnetje. Ook met de spelletjes worden vaak andere groepen samengesteld.
Corvee
Elke groep heeft iedere dag corvee. De ene dag duurt zo’n taak langer (afwassen-drogen) dan de andere dag (terrein opruimen). Eén groep dekt de tafels en ruimt deze ook weer af. De kinderen brengen de vuile vaat naar de afwas plek, waar een andere groep met de afwas bezig is. Weer een groep gaat een verslag van de dag schrijven voor in de kampkrant en nog een andere groep ruimt buiten de eventuele papiertjes en andere rommel op. We kunnen je geruststellen, de leiding doet de toiletten en douches!. Die worden zo’n twee- tot driemaal per dag schoongemaakt. Zo is elke groep even bezig met een taak die elke dag weer anders is.
Spelen
Na het corvee gaan we spelletjes doen. Elke dag staan weer andere activiteiten op het programma. De eerste dag gaan wij bijvoorbeeld kennismakingsspelletjes doen om elkaar te leren kennen. Na het avondeten gaan we verder met spelletjes. Dat kan bij het kamp gebeuren, maar je kan er ook voor het bos in gaan. Natuurlijk doen we op kamp heel veel spel, spelletjes, spelen en sporten. Levend stratego, wat heel goed in het bos gespeeld kan worden, is meestal erg favoriet. Als we dat spel gaan doen, wordt precies verteld hoe het moet.
Kinderen vinden speurtochten ook altijd leuk. Een speurtocht kan bestaan uit een route die is aangegeven met tekeningen, smileys die zijn opgehangen, lintjes aan de bomen, takjes of houtkrullen op de paden of een routebeschrijving. Langs de route zijn posten waar gedronken of gegeten kan worden en waar je een opdracht moet uit voeren.
Een sportdag of zeskamp wordt meestal in de buurt van het kamphuis gehouden. Per groepje doe je dan een spel en na een tijdje ga je een ander spel doen totdat je alle spelen hebt gehad.
Een knutselochtend of -middag is ook heel gezellig. Er wordt dan heel wat afgeknipt en geplakt uit bladen die vooraf gespaard zijn. Alles wordt daarna opgehangen aan de muur en dat is een gezellig gezicht. Tussen alle spelen door heb je tijd genoeg om met je vriendje of vriendinnetje een partijtje te badmintonnen, touwtje te springen, hutten te bouwen, een boekje te lezen, te zingen of zo maar wat met elkaar te kletsen.
Eten
Een lekkere maaltijd gaat er altijd goed in na een inspannende dag. De kookstaf is al de hele dag in touw geweest met inkopen, aardappels schillen en groenten snijden. Vlak voordat we aan tafel gaan, is het dan ook een heksenketel in de keuken: al het eten moet worden opgeschept. Omdat het om grote pannen gaat en alles nog erg heet is, mogen daar geen kinderen bij helpen. De kookstaf maakt eten klaar, wat de meeste kinderen graag lusten. Als je eens iets toevallig niet lust, treur dan niet, maar schep dan weinig op. Voordat je aan tafel gaat, moet je natuurlijk eerst je handen wassen. We beginnen pas te eten, als een leider het sein heeft gegeven. Meestal leest hij nog een gedicht voor of laat een lied zingen. Een regel is, dat we tijdens het eten niet van tafel lopen. Als de leiding heeft geëindigd, meld je je bij je leider of leidster om te horen welk corvee je hebt.
Kampwinkel
Als het kampwinkeltje opengaat, is het feest. Meestal moet je even in de rij staan voor je aan de beurt bent, maar dat heeft iedereen er graag voor over. Het is allemaal ook zo lekker wat daar te koop is en vaak goedkoper dan in de winkel. Je kunt er ook kaarten kopen van het dorp en postzegels, zodat je een kaartje naar huis, je oma, of je vriendinnetje kunt sturen. De leiding wil je daarbij best helpen.
‘s Avonds
Als alle spelletjes zijn gedaan en het eten is op, wordt het tijd om naar bed te gaan. Dat kan de ene avond wat later zijn dan op een andere dag. Erg vroeg wordt het niet, want we hebben veel te doen op een dag. Ga er maar van uit, dat we om 10 uur ‘s avonds echt stoppen. Voordat je echt in bed ligt, moet er toch nog veel gebeuren. We sluiten de dag met elkaar af. In een kring zingen we dan wat kampliedjes, we doen wat leuke spelletjes en de groep die kampkrant-corvee had, leest deze voor. De leiding maakt de uitslagen bekend van een spel, de speurtocht of de sportdag en je krijgt nog wat lekkers te drinken. Daarna moet je je gaan wassen. Ook zal je een paar keer per week onder de douche gaan. Er wordt op gelet dat dat goed gebeurt en er zijn daarom bij het douchen altijd 2 stafleden aanwezig. Dat zijn 2 vrouwelijke stafleden bij de meisjes en 2 mannelijke stafleden bij de jongens. Voor of na het douchen controleren we elkaar op teken. Teken zijn kleine spinnetjes die veel in de bossen zitten en als ze je bijten kun je daar ziek van worden. Je moet naar de WC gaan en je tanden poetsen, voordat je je slaapzak opzoekt.
Als alle kinderen eenmaal in bed liggen, is het nog niet gelijk stil. De meesten hebben elkaar nog van alles te vertellen, willen grapjes uithalen of misschien eens gaan kijken waar de andere kinderen slapen. En dan komt het moment, dat het echt stil moet zijn! Als je gewend bent om thuis met een knuffel te slapen, neem deze dan gerust mee op kamp. Je zult eens zien hoeveel kinderen er ook één bij zich hebben! En als je echt eens niet in slaap kunt komen, is er altijd wel een leider of leidster die regelmatig langs komt. Welterusten!
De bonte avond
Misschien heb je er al eens iets van gehoord en anders hoor je het nu: De Bonte Avond! Dit is de laatste avond van het kamp en dan maken we het met elkaar beregezellig. We maken de recreatiezaal nog feestelijker dan hij al was, er komt een klein podium en iedereen zorgt dat hij ‘s avonds iets kan voordragen. Het kan dan gaan om een playback-nummer dat je thuis al hebt ingestudeerd, een kwis, een toneelstukje, een goocheltruc, een clown act, een acrobaten nummer, het vertellen van een goeie mop, kortom iets dat leuk is om naar te kijken of te luisteren. Weet je niets, of vind je het toch een beetje eng: maak je maar geen zorgen, want ook hier weet de leiding wel raad op. Er zijn altijd nog wel wat leuke ideeën, of kinderen met wie je samen kan optreden.
Kan ik ook alleen op kamp?
Het is natuurlijk gezellig om je vrienden te vragen ook mee te gaan op kamp. Maar het is geen enkel probleem om alleen op kamp te gaan: vrienden maak je snel genoeg.
Wij hopen dat je een beetje wijzer bent geworden van dit verslag over wat er op een kamp gebeurt. Natuurlijk hebben we niet alles kunnen vertellen. In het kamp vertellen we je de rest wel. Als je iets niet begrijpt, of je bent het vergeten, vraag het dan maar aan de leiding. Deze is er immers voor om het jou naar je zin te maken.
Heb je nog meer vragen? Dat kan natuurlijk best. Je kunt ons bereiken op info@skkweb.nl. Als jij en je ouders dat leuk vinden, kunnen we ook een keertje thuis langskomen. Dan laten we meteen wat foto’s zien of een video.
Alle actuele informatie over onze kampen kun je vinden op onze Facebook pagina.